Ontmoet Cisca van Hegyem Winery

Cisca Ansem, Wijnmaker van Hegyem

De heuvels rondom het dorp Gyümölcsény in Hongarije zijn prachtig. Ciska Ontdekte bij toeval een Booerderij met  een aantal kleine verwaarloosde wijngaarden. Dit vroeg om herstel in oude glorie en zij wist meteen dat ice dat wilde doen.“De plek heeft mij gekozen”. Op deze paradijselijke plek maak ik mijn droom waar: samen met mensen uit het dorp ontwikkel en exploiteer ik het wijngoed Hegyem, Hongaars voor ‘mijn berg’.

Ontmoet Cisca van Hegyem Winery

“ik raakte op slag verliefd op de plek boven op de berg Szőlőhegy”. In 2005 zijn we gestart met ongeveer een halve hectare grond die bij­na voor de helft beplant was met rode en witte druivenstokken. Inmiddels is 1,2 hectare beplant en in productie. In 2016/2017 planten we opnieuw ca 1.000 wijnstokken. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de investeringen van de Vrienden van Hegyem. De opbrengst van de ranken neemt jaar na jaar toe, maar we houden de kwaliteit van de druiven nauwlettend in de gaten. Kwaliteit gaat bij ons voor kwantiteit.

Ontmoet Cisca van Hegyem Winery
De Wijnmakerij

Inmiddels alweer 15 jaar geleden stond ik in de heuvels van Zuid-west Hongarije en bekeek ik het land dat bij de boerderij hoorde. Sindsdien ben ik de trotse bezitter van een klein wijngoed, Hegyem geheten, Hongaars voor ‘mijn berg’. Samen met mensen uit het dorp hebben we de oude vervallen wijngaarden in ere hersteld. Nu, in 2017 staat Hegyem op de vinologische kaart. Meer en meer mensen herkennen en erkennen de wijnen.

Ontmoet Cisca van Hegyem Winery
De Crew

Hegyem is sinds 2015 officieel een Biologisch werkend wijngoed. We werken met een team van 3 vaste mensen met daaromheen waar nodig dagwerkers. Voor deze arme regio vormt Hegyem economisch impuls van betekenis. Tientallen jaren geleden, voor de communistische tijd, was het hier volgens de overlevering een bekend wijngebied waar echte kwaliteitswijn werd gemaakt. We zijn hard op weg om met Hegyem opnieuw die herkenning en erkenning te krijgen. Mooie biologische wijnen, werkgelegenheid en een droom waarmaken in een werkelijk prachtige omgeving. Dat is Hegyem!

Ontmoet Cisca van Hegyem Winery
Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.
Start chat
1
Hulp nodig? 👋