La petite Ferme Zuid Afrika

door | 29 januari, 2021 | Alle artikelen | 0 Reacties

La Petite Ferme, Wijngaard, Restaurant, Hotel.

La Petite Ferme ligt in het oosten van Stellenbosch en is niet alleen een schitterend wijnhuis. Het is een echte ervaring waar je naast het proeven van fantastische wijnen ook gastronomisch kan genieten. Je kan er bovendien overnachten en in Zuid-Afrikaanse stijl helemaal tot rust komen. De boerderij met wijngaarden wordt nog steeds gerund door een sympathiek koppel dat op kleine schaal kwaliteitsvolle wijnen verbouwd.

La Petite Ferme, Baboon Rock, Unwooded Chardonnay, 2019 

Winters tafelen met Zuid-Afrikaanse Chardonnay

Denk je Chardonnay, denk je zuurkool…. toch?
Hmmm, nee. Eerder aan kip, schaal/schelpdieren, vis, romige sausen, of gewoon als aperitief.
Toch was zuurkool wel mijn eerste gastronomische ingeving toen ik deze wijn proefde.

De Baboon Rock Unoaked Chardonnay, van La Petite Ferme, is een zuivere en in aanvang fris naar limoen en groene appels smakende wijn. Maar naarmate je de wijn iets langer in de mond houdt proef je de fruitige en zelfs boterige tonen, een beetje bitter wat goed samengaat met eten en voldoende zuren voor een goede balans. De afdronk is redelijk lang.
Op het etiket prijkt Unoaked Chardonnay, wat inhoudt dat de wijn niet op houten vaten gerijpt is. De vanilletonen ontbreken dan ook in deze wijn. De wijnterm Sur Lie is wel op zijn plaats, het geperste druivensap heeft namelijk maar liefst 5 maanden met de eigen druivenschillen gerijpt, wat voor meer diepgang in de smaak en de boterige tonen zorgt. 

Als ik zuurkool maak, laat ik dit lang smoren, minimaal een uur. Met weinig water en veel boter of eendenvet, zodat de kool heel zacht van smaak en structuur wordt. Voor deze gelegenheid heb ik karweizaad, korianderzaad en een stukje gember toegevoegd, omdat de wijn hierom vroeg. Huh? Ja lieve mensen, dat kan! De wijn heeft in de smaak ook iets kruidigs, tropisch en fruitigs en daar probeer ik dan mee te combineren. De truc is om de wijn voor te proeven (voor én tijdens) het koken en naar aanleiding van wat je proeft, het gerecht te bedenken en/of aan te passen naar de wijn. 

Naast de zuurkool past varkensvlees ook fijn bij deze wijn. Dit kan een varkensrollade zijn, of een lekkere karbonaad, of een Kasselerrib braadstuk. Maar een mooi stukje fazant of parelhoen zou ook heerlijk combineren. Wees voorzichtig met te zout of te rokerige smaken (spek en rookworst), dat combineert minder mooi met deze toch frissere stijl Chardonnay.

Deze wijn zal ook prima samen gaan met aziatsche gerechten met zoet/zure, gemberachtige fruit smaken, in combinatie met vis, garnalen en varkensvlees. 

Recept zuurkool
500 gram zuurkool (uit het vat of pakje, naturel of kruiden)
75 gram vetstof (boter of een combinatie van boter en eendenvet)
1 theelepel karwijzaad
1 theelepel korianderzaad
2 cm gember geschild, heel stuk (later verwijderen)
kopje water (en water bij de hand houden om droogkoken tegen te gaan)

Boter laten smelten in een kookpan (niet bruin laten worden), zuurkool afspoelen en toevoegen in de pan, kopje water en de kruiden/gember toevoegen. Deksel op de pan totdat het kookt, dan op laag vuur verder laten sudderen. Af en toe roeren en evt. water toevoegen als het te droog wordt.
Minstens een uurtje en totdat de zuurkool mooi zacht is en de smaken van de kruiden en gember heeft opgenomen. Afgieten (indien nodig) en gember verwijderen. 

Combineren dus met een lekker stukje vlees of gevogelte en een aardappel (puree). Bon appetit!

Delen?

Ook interessant!

La petite Ferme Zuid Afrika

La Petite Ferme, Wijngaard, Restaurant, Hotel....

Ontmoet De jonge generatie van VEUVE LANAUD

Veuve Lanaud is gevestigd in Avize (Frankrijk, Champagne); een dorpje van nog geen 2000 inwoners...

Op bezoek bij Charles Frey, in de Elzas

Ontmoet de wijngaard van Charles Frey in de Elzas

Ontmoet Cisca van Hegyem Winery

bezoek aan Hegyem wijn van Cisca Ansem

Ontmoet Miquel van wijngaard VI d’aube

Miquel Binimelis van wijngaard Vid’auba

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Volg ons op Instagram