Ontmoet Ferran en Lluis van AV Bodeguers

Uit Emporda, Spanje

In 2002 besloten Carlos Alcàcer en Conxita Vilarmau om een ​​van hun dromen waar te maken: een wijnmakerij van hoge kwaliteit creëren in DO Empordà. Zij wisten dat dit bevoorrechte territorium ze in staat stelde geselecteerde wijnen met persoonlijkheid en van de hoogste kwaliteit te produceren. 

Ontmoet de wijnbroeders Ferran en Lluis in Emporda Noord Spanje met geweldige wijnen in een prachtige omgeving
Vintage 2018 met enkele trossen merlot. Op de foto de drie eigenaren van de wijngaard. Vanaf links Lluis Alcacer, Xita Vilarmau en Ferran AlcacerFerran Alcàcer in Grenache-wijngaard in vintage 2019.

Carlos stierf in 2017 en zijn zonen, Ferran (keldermanager) en Lluís Alcàcer (wijngaard manager) namen het over samen met hun vrouwen Miriam Codina (Sales & Export Manager) en Montse Sanahuja (Communicatie en Enotoerisme). Conxita is meer dan ooit de ziel van de kelder en levert al de ervaring en kennis om onvergetelijke wijnen te creëren.

Ontmoet Ferran en Lluis van AV Bodeguers
2

Gelegen in het hart van het Albera-massief, dicht bij de Franse grens worden fruitige moderne wijnen gemaakt op basis van de lokale mediterrane druivensoorten zoals rode Grenache (lokaal bekend als lledoner), Carignan (samso) en Syrah voor de rode en witte Grenache en Macabeu voor de witte wijnen. Het wijnhuis ligt in de gemeente Vilamaniscle, op minder dan 10 km van Llança, waar de Pyreneeën beginnen. Vilamaniscle is een gesloten vallei omringd door een bergachtig landschap (500-600 m). De kelder heeft een fantastisch uitzicht op de Golf van de badplaats Roses en in de winter zijn de besneeuwde bergen zichtbaar.

Ontmoet Ferran en Lluis van AV Bodeguers

De wijngaard van 9ha is verdeeld in vijf delen elk minder dan 200 m van elkaar gescheiden, maar met verschillende exposities naar de zon, oriëntatie en hoogte. Dit zorgt voor meer complexiteit op de geproduceerde wijnen. Alle wijngaarden liggen in de gemeenten Vilamaniscle en Rabós d’Empordà, in het massief van de Alberas. De meeste wijnstokken werden opnieuw geplant in 2002, de Carignan wijnstokken staan echter al meer dan 80 jaar op dezelfde plaats zijn. 

Ontmoet Ferran en Lluis van AV Bodeguers
Grenache proeven moet met een bezoek aan de kelder tijdens vintage 2018.
  • Dit bergachtige gebied wordt gekenmerkt door een geologische formatie vlakbij de Middellandse zee met bodems die rijk zijn aan leisteen mineralen. De druiven die worden verkregen, worden sterk gekenmerkt door de vier elementen van de natuur:

AARDE:Losse grond, zeer arm aan organische materialen, met een hoge drainage, die de vorming van planten met weinig kracht bevordert. Bijna alle wijnstokken worden geplant in leisteen-minerale bodems. De wijnstokken moeten zeer diepe wortels te ontwikkelen in hun strijd om het water te vangen dat ontsnapt, vanwege de grote doorlaatbaarheid van het terrein. Dit gevecht structureert de wijn en geeft het elegante minerale nuances.

Ontmoet Ferran en Lluis van AV Bodeguers

– VUUR: Het mediterrane klimaat, waar bovendien de regenval schaars is, biedt veel zonnige dagen. Het hoge isolatieniveau bevordert de rijping tot een optimaal niveau. Bijkomend houdt de leistenen grond het overdag warm en zorgt ’snachts vrij voor een mooiere rijping.

LUCHT: Aan de ene kant vermindert de Tramontana, krachtige noordenwind, de aanwezigheid van micro-organismen in de wijngaarden, waardoor de wijnstokken hun vegetatieve groei op een natuurlijke en organische manier kunnen ontwikkelen. Aan de andere kant matigt de zeebries die de zomeravonden blaast, de temperatuur, waardoor de druif een minder versnelde rijping bereikt. De wind is een essentieel onderdeel waardoor de wijngaarden biologisch kunnen werken.

Ontmoet Ferran en Lluis van AV Bodeguers
AlcacerFerran Alcàcer in Grenache-wijngaard in vintage 2019.

WATER: De situatie van de landgoederen, dicht bij de zee, veronderstelt een thermoregulerend effect omdat het extreme temperaturen vermijdt. Bovendien heeft de schaarste van dit element in het medium grote invloed op de ontwikkeling van planten, die elegante tinten wijn geeft.

De wijnstokken hebben normaal een zeer lage opbrengst met een gemiddelde van 3.000 kg / ha. Alle wijnstokken hebben biologische wijnen certificering (CCPAE).  De namen van de wijnen zijn ook gekoppeld aan het terroir en de omgeving waar we onze wijnstokken verbouwen. Nereus is de oude Griekse god van de Middellandse Zee en vader van de Nereidas. Zoals je misschien weet, bereikten de oude Grieken het Iberische schiereiland in Empurië (dat toen de toegangsdeur was voor de Romeinen), een prachtige plek op 30 minuten van de kelder. Suneus is ook gerelateerd aan de Griekse myhologie omdat het de zonsopgang betekent. Zonsopkomsten in Empordà zijn verbluffend. Vanuit onze kelder hebben we een bevoorrecht uitzicht op het Albera-gebergte en ook op de vlaktes die van Garriguella naar Roses en St. Pere Pescador gaan.

Ontmoet Ferran en Lluis van AV Bodeguers
Grenache van de vlakten van Noord-Emporda op 15 km van Vilamaniscle. 

De kelder produceert ongeveer 25.000 flessen van zijn wijnen: • Petit Suneus rood. Mix van Grenache (50%), Carignan (30%) en Merlot (20%). • Petit Suneus White. Mix van White Grenache en Macabeu (50-50).• Suneus rood. Mix 80% Black Grenache en 20% Syrah. Gedurende 6 maanden verouderd in Franse eiken vaten en minstens 6 maanden op fles. • Suneus White. 100% witte grenache die gedurende 2 maanden op zijn moer is verouderd.• Nereus Black Grenache. 100% zwarte grenache uit onze verschillende landgoederen gedurende 12 jaar maanden in Franse eiken vaten en 12 maanden in fles. • Elitia Old Carignan wijnstokken. 100% carignan van oude wijnstokken (> 80 jaar) gedurende 12 maanden in Franse eiken vaten en 12 maanden op fles.

Ontmoet Ferran en Lluis van AV Bodeguers
Ontmoet Ferran en Lluis van AV Bodeguers
Proef de Nereus & de Suneus
Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.
Start chat
1
Hulp nodig? 👋