Vijf Generaties wijn

Met een geschiedenis van vijf generaties is Ontañón een belangrijke schakel in de Spaanse wijnbouw. Hoewel het hart van dit familiebedrijf in Rioja gelegen is, wordt er door de familie Pérez-Cuevas ook wijn verbouwd in Rueda en Ribera Del Duero. Het bedrijf wordt geleid door twee dames die in de Spaanse wijnwereld bijzonder goed hun mannetje staan.

Toen Gabriel Cuevas begin jaren 1980 de wijngaarden van zijn familie erfde, gelegen op de hoge berghellingen van Rioja Baja, besloot hij te breken met de traditie en wijn te gaan maken van deze wijngaarden, in plaats van de druiven te verkopen zoals zijn voorouders hadden gedaan. Zijn droom was om wijnen te produceren van de beste kwaliteit druiven.  Aanvankelijk verkocht hij zijn wijn lokaal  en later in heel Spanje. Toen de verkoop bleef stijgen, kocht Gabriel meer wijngaarden in zijn geboortestreek. 

Raquel, Ruben en Maria Pérez Cuevas maken deel uit van de vijfde generatie van de Pérez Cuevas familie die de traditie van druiventeelt in het zuidelijke deel van Rioja voortzet. Raquel staat aan het hoofd van het bedrijf.

Avonduurlijke wijnen

De huidige wijngaarden liggen nog steeds in bergachtig terrein boven het kleine dorpje Quel in Rioja Baja. Ze zijn ruwweg in tweeën verdeeld: de wijngaarden die worden gebruikt voor de Artesa wijnserie liggen op ongeveer 600 meter hoogte. Terwijl de wijnstokken die gebruikt worden voor de Ontanón reeks veel hoger liggen, tot wel 1000m.

De wijngaarden worden beheerd met behulp van een combinatie van moderne technologie en ouderwetse, traditionele wijnbouw. Drones worden gebruikt om eventuele groeiproblemen op te sporen. De wijnstokken worden met de hand onderhouden door lokale werknemers die de wijntradities respecteren. 

Raquel gelooft dat Rioja Baja als geheel het potentieel heeft om een nieuw gezicht van Rioja te worden. “We proberen het eikenhout in onze wijnen te beperken, om zowel het terroir als traditionele variëteiten zoals Graciano te laten zien,” zegt ze. De meeste innovaties van Bodegas Ontanón zijn gericht op duurzame teelt. Passie voor de wijnstok, passie voor wijn en passie voor kunst is ons motto.

Shop alle wijn

 14,50 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 24,10 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 10,20 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 118,10 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 79,66 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 24,80 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 33,15 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 28 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 12,15 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 19,50 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 8,80 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 6,90 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 10 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 11 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 10,30 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 9,70 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 16,75 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten