Sinds 1900

Cascina Garitina is een klein familiaal wijnbedrijf dat zich in de regio van Monferrato heeft gespecialiseerd in de Barbera druif. Op de 26 hectare grote wijngaard worden echter ook kleinschalig cabernet sauvignon en pinot nero verbouwd. De glooiende hellingen van deze streek zijn erkend als Unesco werelderfgoed wat zorgt voor een stukje authentiek Italië in het glas.

De beroemde wijnstreek Piemonte ligt in het noordwesten van Italië. En het is hier dat we de provincie Asti vinden, het thuisland van het Cascina Garitina wijnhuis.Cascina Garitina, opgericht in 1900, is een familiebedrijf dat nu aan de vierde generatie toe is, met Gianluca Morino, de huidige eigenaar, bijgestaan door Pasquale, Alessandra, Gaia en Veronica. 

Wijn fiets & proef route

De naam van de boerderij is te danken aan overgrootmoeder Margherita, wiens verkleinwoord ‘Margheritina’ in het dialect precies Garitina is; zij begon het bedrijf in 1900, later voortgezet door haar grootvader Giovanni en ouders Pasquale en Assunta. De activiteit van de boerderij is gericht op de Barbera, de wijnstok die zich uitstrekt over het grootste deel van de wijngaarden en waarvoor de grond met de beste ligging is gereserveerd. 

Met name de oudste wijngaarden zijn gewijd aan de productie van Nizza docg. Onze wijngaarden liggen in het hart van Alto Monferrato, in de zuidelijke sector van Nizza DOCG en zijn voor 85% verdeeld tussen Barbera en de resterende 15% tussen Brachetto, Dolcetto, Pinot Nero, Merlot en Cabernet Sauvignon.  Bezoekers zijn hier uiterst welkom. Er worden Fiets & Wijn evenementen georganiseerd en Vele soorten proeverijen door de vier wijngaarden.

De Vigna Vegia Nizza docg wijngaard geplant in 1958 op zandsteen, een compacte kalksteen bodem. De Vigna Cec Nizza docg aangeplant in 1947 op brokkelige mergel met een goede aanvoer van slib en klei.

De Vigna Margherita Nizza docg wijngaard herplant in 2002 op brokkelige kalkhoudende mergelgrond. En de Gianola Nizza docg Riserva.

Shop alle wijn

 11,40 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 14 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten