De bergen van Priorat

De eerste geregistreerde bewijzen van druiventeelt en wijnproductie dateren uit de 12e eeuw, toen de monniken van het kartuizerklooster van Scala Dei, gesticht in 1194, de kunst van de wijnbouw in het gebied introduceerden.

 De prior van Scala Dei regeerde als leenheer over zeven dorpen in het gebied, waardoor de naam Priorat ontstond. De monniken verzorgden eeuwenlang de wijngaarden tot ze in 1835 door de staat werden onteigend en verdeeld onder kleine boeren.

DO Priorat sinds 1954

Aan het einde van de 19e eeuw verwoestte de druifluisplaag de wijngaarden, wat leidde tot economische ondergang en grootschalige emigratie van de bevolking. Voordat de druifluis toesloeg, zou Priorat ongeveer 5.000 hectare wijngaarden hebben gehad. Pas in de jaren 1950 werden er nieuwe wijngaarden aangeplant. 

De DO Priorat werd formeel opgericht in 1954. De zetel van de regelgevende instantie van de DO was aanvankelijk in Reus, ongeveer 30 km ten oosten van het wijngebied, in plaats van in Priorat zelf.

In het decennium na 1985 werd de productie van bulkwijn geleidelijk stopgezet en werd het bottelen van kwaliteitswijn geleidelijk ingevoerd.

Shop alle wijn

 21,95 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 16,55 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten