ruim 1000 jaar

Apátsági is een uitzonderlijk wijnhuis met geschiedenis. De wijnmakerij is gevestigd in een eeuwenoud klooster dat nog voor de helft eigendom is van monniken. De berg waarop het klooster staat, werd volledig omgebouwd tot vinificatieruimte die tijdens het hele wijnproces gebruik maakt van de zwaartekracht. Het druivensap loopt na persing vanzelf in de vaten en ondergaat daar de volgende stappen om stilaan te transformeren in schitterende wijn. Apátsági is daarmee één van de meest opmerkelijke wijnhuizen ter wereld.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet betekent in het Hongaars “De abdij wijnmakerij in Pannonhalma”. Het wijnmaken begon toen benedictijner monniken het klooster van Pannonhalma stichtten in 996 (meer dan 1000 jaar geleden). Na de tweede Wereldoorlog werden de eigendommen en de wijnmakerij overgenomen door de staat. 

Sinds de val van het communisme hebben de monniken de wijnbouw tradities en de wijnmakerij nieuw leven ingeblazen. In 2000 kocht de abdij wijngaarden terug die in beslag waren genomen begon ze met het herplanten van wijnstokken. De wijnmakerij bevindt zich op een perceel van 2200 m² met een capaciteit van 3000 hls. 

Hongaarse Bor

De belangrijkste druivenrassen zijn Rijn Riesling, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer en Welshriesling. Daarnaast hebben ze de meer internationale Chardonnay, Pinot Blanc, Merlot en Cabernet Franc aangeplant. Momenteel hebben ze 52 hectare wijngaard en de eerste oogst vond plaats in de herfst van 2003.

Onder leiding van de gerespecteerde en internationale wijnmaker Tibor Gál (hij maakte vele jaren Ornellaia) werden alle wijngaarden herbeplant en werd er een moderne, drie laags kelder gebouwd. Pannonhalma ligt op gelijke afstand van Boedapest en Wenen en is een van de kleinste van de 22 Hongaarse wijngebieden. De wijnen die geproduceerd worden in Pannonhalmi Apátsági Pinceszet dragen de sporen van het terroir en weerspiegelen de geschiedenis en authenticiteit.

Shop alle wijn

 13,45 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 11,30 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 53,35 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 19,50 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 13,70 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 8,95 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 17,85 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 11,70 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 11,70 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten
 9,15 per fles - incl. 21% btw - excl. bezorgkosten