sinds 1882

Törley is de grootste producent van mousserende wijn in Hongarije. Het werd in 1882 opgericht door József Törley in Budafok en groeide in de loop der jaren uit tot een van de toonaangevende mousserende wijnproducenten in Europa.

József Törley had geen kinderen, dus werd de fabriek geërfd door zijn broers en hun zonen. Onder leiding van deze erfgenamen bleef de fabriek floreren.

Tegen 1910 was er aanzienlijke concurrentie van andere mousserende wijnproducenten in Hongarije, maar de Törley-fabriek had nog steeds het grootste marktaandeel in Hongarije. 

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog daalde de productie van mousserende wijn aanzienlijk en bereikte het dieptepunt tijdens de Grote Depressie. tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vraag veel groter dan de hoeveelheid die met de bestaande technologie kon worden geproduceerd. De oorlog maakte ook snel een einde aan de productie toen een bom in juli 1944 het hoofdgebouw en het grootste deel van de voorraden van de fabriek verwoestte.

Budafok

Törley werd in 1949 genationaliseerd. Tijdens de nationalisatie fuseerde de regering het wijnhuis van de gebroeders François met dat van Törley. De productie werd hervat in 1951 waarbij Törley de enige champagnefabriek in Hongarije en de productie groeide weer. 

In 1987 werd Hungarovin eigenaar van Törley. Sinds 1992 is Henkell & Söhnlein Hungaria Kft, een dochteronderneming van Henkell & Söhnlein Sektkellerei AG uit Wiesbaden, Duitsland, eigenaar en producent van het merk Törley.

Shop alle wijn

 11 per fles - excl. bezorgkosten
 8,95 per fles - excl. bezorgkosten
 21,65 per fles - excl. bezorgkosten